Rätt klädsel vid dressyrtävling

Att tävla i dressyr kräver både skicklighet och korrekt utrustning. Rätt klädsel är viktig för att uppfylla tävlingsreglementet och ge ett professionellt intryck. Från ridhjälmar till ridstövlar, varje detalj spelar en roll.

Ridhjälm

Vid all ridning inom tävlingsområdet, oavsett nivå eller klass, måste ryttare bära en ridhjälm med knäppt hakband. Hjälmen kan ha vilken färg som helst men måste vara av en godkänd typ. För att vara godkänd måste hjälmen vara CE-märkt, vilket innebär att den uppfyller EU krav.

Ridbyxor

Även om vita ridbyxor är vanligast vid tävlingar, är andra färger också tillåtna.

Ridkavaj eller Frack

Ryttare kan bära ridkavaj i valfri färg. En ridkavaj är en figursydd jacka som når längre ner än midjan. I MsvA och högre klasser är ridfrack tillåten. Vid 1* tävlingar och lägre klasser kan klubbjacka eller långärmad tröja ersätta kavajen. Vid dåligt väder kan överdomaren ge tillstånd att använda regnkläder och vid varmt väder kan överdomaren tillåta ryttarna att tävla utan ridkavaj eller frack.

Tävlingsstopp

Under ridkavaj eller frack är det tillåtet att bära polotröja, skjorta, eller top med knäppt krage. Slips eller plastrong kan också användas, men det blir allt vanligare att bara använda en tävlingstopp under kavajen. Dessa tävlingstoppar har alltid vita kragar.

Ridstövlar

Ridstövlar kan ha valfri färg. Vid inbjudnings-, 1* och 2* tävlingar är det tillåtet att använda ridskor/jodhpurs tillsammans med stövelskaft eller shortchaps utan fransar.

Ridhandskar

Handskar rekommenderas men är inte obligatoriska och kan ha valfri färg.

Säkerhetsväst

Säkerhetsväst är tillåten och kan bäras antingen utanpå eller innanför kavajen eller fracken.

Uniform

Militär och polis får tävla i uniform.

Schabrak

Det finns ingen regel som kräver att man måste ha ett vitt schabrak vid dressyrtävlingar. Teoretiskt sett är det fritt fram att välja vilken färg som helst. I praktiken väljer dock nästan alla dressyrryttare ett vitt schabrak för att det anses ge ett elegant och traditionellt intryck.

Reklam på Klädsel och Utrustning

Ryttare har rätt att bära reklam eller logotyper på sin klädsel, vojlock/schabrak eller flughuva. Dessa regler gäller endast vid 5*/4*-tävlingar. Följande begränsningar gäller för exponeringen av sponsorns namn och/eller logotyp under tävlingen och prisutdelningen:

  • Vojlock/Schabrak: Maximal area på 200 cm² på varje sida.
  • Ridjacka: Maximal area på 80 cm² på varje sida, i höjd med bröstfickan.
  • Skjortkrage: Maximal area på 16 cm² på varje sida eller i mitten av kragen.
  • Ridbyxor: Maximal area på 80 cm² (20 cm lång, 4 cm bred) en gång längs vänstra benet.
  • Ridhjälm: Maximal area på 125 cm² (25 cm lång, 5 cm bred) mitt på hjälmen.
  • Flughuva: Maximal area på 75 cm², endast en gång.
Sporrar

Sporrar är frivilliga både under framridning och tävlingsritt i alla klasser.

Spö

Spö är tillåtet på framridningen och vid prisutdelningen men inte under själva tävlingsprogrammet eller på tävlingsbanan i samband med start. Collectingringen räknas som framridning. Har du spöet med dig till eller in på tävlingsbanan får du 2 poängs avdrag. Spöets längd får vara högst 1,20 meter för häst och 1,00 meter för ponny.

LOPE HORSE & STABLE GEAR

SPORTIGT MODE FÖR HÄSTÄLSKARE